Вести

ЦАРИЧИН ГРАД - JUSTINIJANA PRIMA

POZ Dule
Народи музеј Врање и Центар за културу за истраживања и проучавање културно историјске баштине Југа Србије вас позивају да присуствујете предствљању монографије ЦАРИЧИН ГРАД – JUSTINIANA PRIMA.  
 

О књизи ће говорити:

Милан Илић, заменик градоначелника Врања
Ђорђе Стошић, историчар-конзерватор Завода за заштиту споменика културе Нишу
Ивана Цветковић, архитекта-конзерватор Завода за заштиту споменика културе Нишу
Маја Алексић, директор Народног музеја Врање и
Верољуб Трајковић, аутор публикације


Данас, после 110 година истраживања ископина изгубљеног царског града у подножју планине Радан, чије су постојање обзнанили познати српски путописци, Мита Ракић и Милан Ђ. Миличевић, с поносом можемо рећи да Србија, али и читав свет, сведочи о једном поприлично уређеном и у великој мери истраженом археолошком локалитету, који одаје утисак васкрслог града. Досадашњи резултати и многи историјски извори, како српске тако и светске стручне јавности, наводе нас на закључак да је у питању град Јустинијана Прва (Ivstiniana Prima), који је подигао византијски цар Јустинијан I (527-565), у близини места његовог рођења.

Петак, 17. мај 2024. у 12 часова

Народни музеј Врање – Селамлук, у улици Пионирска бр. 1

Манифестација "Око архитектуре"

У организацији Друштва врањских архитеката и сарадњи са Инжењерском комором Србије – РЦ Ниш, у периоду од 23.02.2024. – 01.03.2024. године, одржаће се манифестација „Око архитектуре
 
Циљ манифестације је подизање свести о значају архитектуре и грађене средине за живот сваког појединца, а све у складу са недавно донетом Националном архитектонском стратегијом. Тема овогодишње манифестације је САВРЕМЕНО СТАНОВАЊЕ.
 

Тим поводом биће представљена гостујућа изложба: „СТАНОВАЊЕ – HOUSING 2023“- међународна изложба савременог становања у организацији Катедре зграде за становање Грађевинско-архитектонског факултета у Нишу и Кластера урбаног планирања, смотра актуелних архитектонских остварења која су примери добре пројектанске праксе и промишљања на тему становања.

Током трајања манифестације ОКО АРХИТЕКТУРЕ, изложбу ће употпунити пратећи програм састављен од: стручних предавања и презентације спонзора из области грађевинске индустрије. Комплетан програм манифестације ОКО АРХИТЕКТУРЕ, можете преузети овде.

Манифестацију подржали Град Врање и Народни музеј Врање.  

Свечано отварање је заказано за петак 23. фебруара 2024. године са почетком у 18:00 часова у Галерији Народног музеја Врање.

Изложба 9. Бијенале Врања 2023.

'
Народни музеј Врање позива на отварање изложбе „9. Бијенале Врања 2023.“
 
Среда, 27. децембар 2023. године у 19 часова
Велика и мала сала Галерије Народног музеја Врање
 
Изложбу ће отворити в.д. директора Маја Алексић
Изложба је финансијски подржана од стране Министарства културе Републике Србије у оквиру пројекта „Годишњи програм ГНМ у Врању за 2023. годину.“

Народни музеј Врање расписује конкурс за изложбу ''9. Бијенале уметника Врања 2023.''

Конкурс је отворен од 10.  до 24.  новембра  2023. године 

Конкурс је отворен до 24. новембра 2023. године, а уметници могу да учествују са највише два рада (слика,графика, цртеж, скулптура…) не старија од две године. Формат радова није одређен.

Аутори шаљу електронским путем по две фотографије својих радова, у резолуцији 300 DPI, своју уметничку биографију, попуњен ФОРМУЛАР (назив, техника, димензије, година настанка), своју адресу, број телефона, и мејл адресу, на мејл: galerija@muzejvranje.rs

У пријави обавезно треба навести тачну адресу на коју се рад враћа и контакт телефон. Цртeжи, графике, радови на папиру не морају бити опремљени, ако не прелазе димензију 100 х 70 cm. Аутори сносе трошкове транспорта радова.

Организатор се обавезује да медијски промовише изложбу, организује отварање изложбе, одштампа каталог који сви учесници добијају при враћању радова. Организатор не прихвата одговорност нанете штете при транспорту радова. Организатор задржава оригиналну амбалажу у коју пакује и враћа радове поштом уметницима на наведену адресу најскасније до 01. априла 2024.

Отварање изложбе је планирано за 27. децембра 2023. године у 19 сати а у случају непредвиђених околности овај термин је подлежан промени.

Изложба ће бити селектована и жирирана.

Након селекције аутори ће бити обавештени о резултатима путем мејла. Изабрани аутори морају да доставе радове најкасније до 20. децембра 2023. године.

На “9. Бијеналу уметника Врања додељује се једна откупна новчана награда стручног жирија. Добитник ће бити проглашен на отварању изложбе.

Радове послати на адресу: Галерија Народног музеја Врање, Хероји са Кошара бб, 17 500 Врање (са назнаком за организатора: Галерију Народног музеја Врање, “9. Бијенале уметника Врања 2023“). Више информација моћи ћете да добијете на телефон 062 423 789 или на мејл адресу: galerija@muzejvranje.rs

РЕЗУЛТАТИ ИЗЛАГАЧКОГ КОНКУРСА ГНМ ВРАЊЕ ЗА 2024.

'
Конкурс Галерије Народног музеја Врање расписан је 22. августа и трајао је до 30. септембра 2023.године. 
На основу пристиглих пријава (36) Савет за програмску делатност донео је одлуку у складу са излагачком концепцијом Галерије, о изложбама које ће бити реализоване током 2024. године.
Термини изложби ће бити накнадно прецизирани.
 
На конкурсу су одабране следеће пријаве:
– Далиборка Ђурић
– Дејан Спасовић
– Ева Мештровић
– Љиљана Стризе Трајковић
– Милица Живадиновић
– Нада Старчевић
– Немања Вучковић
– Сања Савић Страка
– Вера Станарчевић
– Наташа Теофиловић
 
Захваљујемо се свим уметницима који су се пријавили.
 
ИЗЛАГАЧКИ УСЛОВИ КОЈИ СЕ ПРУЖАЈУ УМЕТНИЦИМА СУ:
– израда каталога,
– израда плаката и позивница,
– техничка и стручна помоћ приликом постављања изложбе и
– обавештавање јавности и медијска покривеност изложбe.
 
ГАЛЕРИЈА НЕ ОБЕЗБЕЂУЈЕ:
– превоз уметничких дела,
– путне трошкове и
– хотелски смештај.
 
Напомена:
У случају да Годишњи програм ГНМ у Врању за 2024. годину буде финансијски подржан на конурсу Министарства културе и информисања РС могуће је обезбедити путне трошкове и хотелски смештај уметницима.

Позив Народног музеја Врање будућим дародаваоцима

Поводом припрема за израду нове сталне поставке у здању Харемлука позивамо пријатеље Музеја, грађане Врања и Пчињског округа да својим фотографијама и личним предметима обогате нашу поставку.

У циљу очувања наше славне историје свака донација значи допринос појединца или породице сваком њеном делу. Приватне историје појединаца и породица доприносе широј слици историје нашег краја. 

Врата Музеја су оторена за све заинтересоване, а кустоси су на располагању у  Селамлуку, Пионирска бр.1.