Године 1960., у Врању је основан музеј са тематиком Народноослободилачке борбе. Од самог оснивања, налази се у згради Селамлука из комплекса Пашиних конака, подигнутих напорима Рауф - бег Џинолија 1764 године, где је пре тога, од 1881. била смештена Гимназија а потом и Скупштина Општине. Данас је то музеј комплексног типа који садржи археолошку и нумизматичку, етнолошку, историјску и збирку савременог сликарства.

Музејска поставка састоји се од питоса, амфора, надгробних споменика, стела, жртвеника, уломака керамике, разноликих употребних предмета, оружја и оруђа, као и великог броја новчића који су пронађени на ширем подручју Пчињског округа. Предмети из археолошке збирке распоређени су у холовима у приземљу и на спрату, и припадају временском периоду од неолита до средњег века.

Стална поставка обухвата и предмете из етнолошке збирке, градску и сеоску ношњу, употребне предмете- покућство, из XIX и XX века, који су распоређени по собама. Такође, као део сталне поставке, на спрату, изложени су Салон, Девојачка и Спаваћа соба с почетка XX века.

У састав музејске установе 1967. улази и музеј - кућа Боре Станковића, да би се 1995. установи прикључила и Галерија Народног музеја.

Родна кућа, врањског писца Боре Станковића, подигнута је средином XIX века. Припадала је баба Злати, Бориној баки која га је и очувала и по којој, улица у којој се кућа налази, носи назив. Унутрашњост куће испуњена је оригиналним предметима које се пишчева породица користила. Тамо се налазе баба Златина соба, Гостинска соба и просторија у којој су изложена издања Бориних дела, плакати, фотографије са позоришних извођења његових дела и дела добитника „Борине награде“.

Године 1995. основана Галерија Народног музеја. Отворена је изложбом „ Сви“ којом су обухваћена дела свих ликовних уметника града Врања и етнолошком изложбом „Златовез“.

Радно време

Народни музеј 

ЗБОГ РЕСТАУРАЦИЈЕ НИЈЕ ОТВОРЕН ЗА ПОСЕТИОЦЕ

 

Галерија

понедељком 8 - 15h

од уторка до петка 8 - 20 h

викендом 10 - 14 h

Кућа Боре Станковића 

понедељком 8 - 15 h

од уторка до петка 8 - 20 h

викендом 9 - 13 h

Контакт

Где се налазимо ?

Пријави се - вести на и-мејл

Народни музеј Врање задржава сва права на садржај.

Веб-сајт израдио "Релоад" - задржана сва права на прилагођени софтвер и дизајн.